Dommere Leonberger / Newfoundland spesialitetsshow

25. Juni 2023

Leonbergers: Michele Utke Ramsing, Danmark.
Newfoundlands: Carla Dusseldorp, Nederland. 

Michele Utke Ramsing

Jeg ble født inn i hundeverdenen og ble på en eller annen måte fast der.
Hunder har alltid vært en stor del av livet mitt. Valget mitt av utdanning, arbeid, hus, bil og til og med de få ferier som er mulig har blitt dypt påvirket av hundene i livet mitt.
Kort tid etter at jeg ble født kjøpte foreldrene mine sin første Berner sennenhund og så begynte det hele.
De begynte å vise. Etter kort tid dro de til Sveits for sin andre Berner, år etter den tredje og slik fortsatte det. De startet med avl, grunnla Berner Sennenhundklubben i Danmark sammen med noen venner og alle aktivitetene rundt Berneren vår er det jeg mest husker fra barndommen. Jeg var selvfølgelig med på alle hundeutstillingene i Europa og deltok også i barne- og hundekonkurransene.
Da jeg flyttet hjemmefra var min første hund en Berner, men så møtte jeg en sjarmerende Newfoundland tispe og ble helt forelsket i denne rasen. Berneren min døde 8 år gammel av beinkreft og kort tid etter ble min første Newfie født. Hun ble grunntispe til min kennel Newetta’s Newfoundlands. Hun ga meg det første kullet i september 1996 fra en herlig amerikansk hann og det har vært min største lidenskap siden det å jobbe med Newfoundlands.
Jeg har vist over hele Europa og har vunnet mer enn 100 championtitler på Newfs jeg har oppdrettet eller eid.
Ved siden av dette har jeg vært president i The Newfoundland Club i Danmark og i en regional klubb i The Danish Kennel Club. Jeg underviser i Dansk Kennel Klub på grunnkurs og utdanner showtrenerne i DKK. Jeg er medlem av helsekomiteen i Dansk Kennel Klub og DK-representant i FCI Breeder Commission.
Jeg har jobbet nesten 18 år ved det danske veterinæruniversitetet, og nå nyter jeg arbeidslivet på en liten lokal veterinærklinikk.
Allerede i min barndom imponerte den store, vakre og herlige Leonbergeren meg, og etter å ha startet min dommerkarriere med Newfoundland og Landseer, var Berner og Leonberger av stor betydning for meg.
I dag har jeg lisens til å dømme Newfoundland, Leonberger, Landseer, Berner Sennenhund og Black Spitz.
Jeg var veldig glad for å motta invitasjonen og ydmyk til å takke ja til å dømme på denne flotte begivenheten.
Jeg ser veldig frem til å se alle de fantastiske Leonbergerne dine.
Michele Utke Ramsing

Carla Dusseldorp

Det er en glede å bli invitert til Norge for å dømme Newfoundland! Det gjør meg veldig glad, siden jeg har to bjørner som bor hos meg, sammen med en Leonberger, mannen min selvfølgelig, to katter og 5 høner. Jeg er fra Nederland, men jeg har bodd, i nesten to år nå, på landsbygda i Frankrike. Siden jeg ble dommer, har jeg dømt i mange land i Europa og i USA. Foruten Newfoundland og Leonberger dømmer jeg noen andre fjellhunder i gruppe 2, og to raser fra gruppe 6. Som dommer har jeg alltid vært med på å utdanne oppdrettere og nye dommere, både som lærer og som sensor og jeg har vært jobber for Dutch Kennelclub for å lage nytt pedagogisk materiale. Jeg føler meg veldig privilegert og beæret over å bli invitert til å dømme i vakre og fantastiske Norge, og jeg gleder meg til å møte fantastiske hunder og gamle og nye venner.